april 18, 201906 - 28 97 55 84info@jessistravelservice.nl

Wat kost vliegen naar Riga?

Home / Reisblog / Wat kost vliegen naar Riga?
Door
In Reisblog
Riga is de hoofdstad van Letland en Culturele Hoofdstad van Europa in 2014. Een stedentrip of zakelijke studiereis naar deze mooie Hanzestad is zeker een aanrader. Je kunt met verschillende vliegtuigmaatschappijen naar Riga vliegen. We zetten de mogelijkheden en prijsverschillen voor je op een rij.

Vanuit Nederland vlieg je in 2:15 uur rechtstreeks naar Riga toe. AirBaltic en Wizz Air vliegen vanaf Nederland naar Riga, en Ryanair vliegt vanaf een aantal Duitse luchthavens. In Riga is het één uur later dan in Nederland. Met de taxi rij je een kwartier van het vliegveld naar hartje centrum.

AirBaltic

AirBaltic is de nationale luchtvaartmaatschappij van Riga. Met een vloot van 33 toestellen vliegen ze naar bijna alle Europese grote steden. Je kunt vanaf Amsterdam rechtstreeks 2x per dag naar Riga vliegen op fijne tijden overdag (11:20 en 16:35 uur). Je kunt ook via een tussenstop in bijvoorbeeld Kopenhagen of Berlijn vliegen.

De prijzen van tickets variëren flink. De tickets in de standaard klasse ‘Economy Smart’ kosten ongeveer €219,- voor een enkele reis, inclusief 20 kg ruimbagage. Op elke vlucht zijn er enkele ‘Basic fare’ tickets beschikbaar, soms al vanaf € 69,- per enkele reis. Bij deze tickets is alleen handbagage (1x 8 kg) inbegrepen. Het bijboeken van ruimbagage kost € 25,- p.p. per vlucht. Als je op tijd boekt kun je een retourvlucht boeken voor ongeveer € 150,- per persoon.

AirBaltic codesharing met KLM

AirBaltic werkt samen met KLM op de route Amsterdam – Riga. Je vliegt dan in een AirBaltic toestel, maar je kunt je ticket boeken via KLM. Als je een KLM Flying Blue member bent kun je hierdoor korting krijgen op je ruimbagage. Voor Flying Blue Silver-deelnemers is de ruimbagage zelfs gratis.

Wizz Air

Wizz Air is een Hongaarse low-fare maatschappij, die zich vooral richt op vluchten binnen Centraal Europa. Wizz Air heeft een vloot van 50 vliegtuigen, allen van het type Airbus A320-200. Wizz Air vliegt in het hoogseizoen 3x per week van Eindhoven naar Riga. Van eind oktober tot en met half april vliegt Wizz Air alleen op vrijdag en maandag naar Riga.

Als je op tijd boekt kost een ticket van Eindhoven naar Riga zo’n € 40,- p.p. Voor een retourvlucht in mei 2015 betaal je €89,98 per persoon als je nu boekt. Je mag gratis één kleine koffer of handtas als handbagage meenemen (42 x 32 x 25 cm). Tegen bijbetaling van € 14,- p.p. per vlucht mag je een grotere handbagagekoffer (56 x 45 x25 cm) meenemen. Ruimbagage bijboeken kost €15,- p.p. per vlucht.

Tip: Met het lidmaatschap van de Wizz Discount Club (€ 29,99 per jaar) ontvang je € 10,- korting per enkele vlucht. Deze korting geldt ook voor familie en vrienden (tot maximaal 9 personen per boeking).

Ryanair

Ryanair is de grootste lowcost vliegtuigmaatschappij binnen Europa. De maatschappij heeft een vloot van 330 toestellen. Helaas vliegt Ryanair niet vanuit Nederland naar Riga, maar wel vanaf de Duitse budgetluchthavens Dusseldorf Weeze en Bremen. Net als Wizz Air vliegt ook Ryanair niet dagelijks naar Riga, maar slechts 3x per week op de dinsdag, donderdag en zaterdag.

Een retourvlucht met Ryanair is er al vanaf € 40,00. Boek je nu een vlucht voor maart 2015 dan betaal je € 52,00 per persoon.

De tarieven bij Ryanair zijn het laagst van de drie maatschappijen die we vergelijken, en je mag ook de meeste handbagage meenemen. Ryanair staat per persoon één stuk grote handbagage (55x40x20cm) van max 10kg toe, én een kleine tas van (35x20x20 cm). Wil je ook ruimbagage meenemen dan betaal je €15,- voor een koffer van 15kg. Vergeet niet om thuis al online in te checken. Als je dit op de luchthaven moet doen dan betaal je € 70,-, erg veel vergeleken bij de ticketprijs.

Let op: Extra security charge

Vlieg je met Ryanair terug van Riga naar Duitsland, dan moet je op het vliegveld nog een ‘security charge’ van € 7,- betalen. Dit komt omdat Ryanair als enige maatschappij deze toeslag niet doorberekent in de ticketprijzen. Je kunt deze toeslag op het vliegveld in Riga betalen bij de Ryanair balie of bij de self-service automaten, of van tevoren via de website van het vliegveld (met creditcard). Hou rekening met lange rijen bij de Ryanair balie, en zorg ervoor dat je minimaal 2,5 uur van tevoren op het vliegveld aanwezig bent.

Overzicht prijzen en bijkomende kosten

In onderstaande tabel zie je de tarieven van de verschillende maatschappijen en de bijkomende kosten. Alle prijzen zijn gebaseerd op een retourtje voor één volwassene in maart of mei 2015, geboekt op 15-09-2014 zonder ruimbagage en overige kosten.

Tarieven vliegen naar Riga

Flexibiliteit of prijs?

Vliegen met de goedkoopste maatschappij betekent niet automatisch dat je weekendje Riga goedkoper is dan wanneer je vliegt met de duurste maatschappij. Raar? Nee hoor, zet de vluchtmogelijkheden en ticketprijzen maar eens op een rij. AirBaltic vliegt dagelijks 2x naar Riga. Als je een kort weekend weg wil voor een stedentrip is dit ideaal. Je kunt op vrijdagochtend vertrekken vanaf Amsterdam, en op maandag eind van de middag terugvliegen vanaf Riga. Je verblijft dan drie nachten in Riga en kunt drie hele dagen van de stad en de omgeving genieten. Wizz Air en Ryanair vliegen beide maar 3x per week naar Riga, op dinsdag, donderdag en zaterdag. Een reis van donderdag tot zaterdag is eigenlijk te kort, je bent dan slechts 1,5 dag in Riga. Ga je van donderdag tot dinsdag dan ben je vijf nachten in Riga. Stel dat je hotelkamer € 70,- per nacht kost en je per dag € 50,- uitgeeft aan eten en drinken. Dan is een stedentrip met Wizz Air met vijf overnachtingen zo’n € 270,- duurder dan wanneer je drie dagen op reis gaat.

Ook bij eventuele annuleringen is het prettig om met een maatschappij te vliegen die dagelijkse vluchten aanbiedt. In 2010 vloog ik met Ryanair en werd mijn vlucht naar Dusseldorf Weeze op maandagochtend geannuleerd. Uiteindelijk werd ik omgeboekt op een vlucht van woensdagmiddag naar Frankfurt Hahn. Ik moest een auto huren op het vliegveld om naar Weeze te gaan waar de auto nog stond, en was woensdagavond laat pas thuis.

Wellicht ook interessant

Reageren?