april 18, 201906 - 28 97 55 84info@jessistravelservice.nl

Route rondreis Litouwen en Letland 2013

Home / Reisblog / Route rondreis Litouwen en Letland 2013
Door
In Reisblog
Wáár gaan jullie naar toe met de baby??? Naar Litouwen en Letland…. Waar ligt dat? In Noord-Oost Europa, de Baltische landen. Waarom? Ehhh goede vraag. Omdat we wel houden van landen waar je niet tussen de hordes Nederlanders kampeert, en omdat Martijn hier al vier jaar regelmatig voor zijn werk komt. We willen graag iets meer van de landen zien en van de projecten waar hij aan werkt. Het centrum van Riga kennen we al heel goed, maar we vinden het ook leuk om een keer als gezin naar de dierentuin en een festival in de stad te gaan. Overtuigd? Wij wel!

 

Route rondreis Litouwen-Letland 2013

Route rondreis Litouwen-Letland 2013
Route rondreis 2013

Ruim drie weken, 4000 km, 2 landen en 7 campings

Eind juli 2013 rijden we de auto met vouwwagen op de ferry van DFDS Seaways in Kiel. Vanaf Kiel varen we in 21 uur naar Klaipéda, een havenstad in Litouwen. Daar begint onze rondreis van ruim drie weken door Litouwen en het westen van Letland, met een dreumes van net 13 maanden en een grote Aart Kok Tundra vouwwagen. We vertellen je hier onze over onze route en de hoogtepunten. Binnenkort volgen nog meer blogs over onze rondreis en de campings die we bezochten.

Veerpont Klaipeda
Veerpont van Klapieda naar de Koerse Schoorwal
Nida
Spelen op het strand in Nida

De westkust

In Klaipéda staan we twee nachten op camping Pajūrio, vlakbij de kust. We fietsen naar het mooie oude centrum, en gaan een dag met de veerpont naar de Koerse Schoorwal en het dorp Nida. Daarna rijden we naar Liepaja (100 km), een toeristische kustplaats in Letland. Hier blijven we drie nachten op camping Vērbeļnieki. We bezoeken de bijzondere wijk Karoste, en genieten van het mooie weer en het heerlijke strand.

Karoste is één van de hoogtepunten van onze rondreis. De verdedigingswerken die half in zee zijn gestort, de armoedige wijk vol flats met een prachtige orthodoxe kathedraal er midden tussen, het bezoek aan de oude gevangenis en de spookachtige landhuizen zijn echt de moeite waard om te bezoeken.

Karoste kustlijn
Vervallen bunkers in Karoste
Russisch-orthodoxe St. Nicolaas kathedraal in Karoste
Russisch-orthodoxe St. Nicolaas kathedraal in Karoste
Verlaten landhuis Karoste
Verlaten landhuis Karoste

Langs de Golf van Riga

Onderweg naar Ventspils maken we eerst een tussenstop in het historische stadje Kuldīga. De bekende bezienswaardigheden hier zijn de Ventas rumba, de breedste waterval van Europa, en de stenen brug uit 1926. Het oude centrum is één grote bouwput, alle straten en huizen worden grondig gerenoveerd. Wat zal het hier over een paar jaar mooi zijn! Aan het eind van de dag arriveren we in de havenplaats Ventspils (150 km). Hier staan we twee nachten op de grote camping Piejuras. In Ventspils bezoeken we het moderne kasteel en het amusementspark voor kinderen, en we maken een rondvaart door de haven.

Daarna kamperen we enkele nachten bij vrienden in Mērsrags (120 km), een plaatsje aan de kust op zo’n 100 km van Riga. We doen hier weinig, behalve relaxen, zwemmen, barbequen en badmintonnen in de grote tuin. We maken wel een uitstapje naar Kolka (60 km), het punt waar de Golf van Riga en de Baltische zee elkaar ontmoeten.

Ventas Rumba waterval in Kuldiga
Ventas Rumba waterval in Kuldiga
Kuldiga
Kuldiga
Mersrags
Mersrags

Gauja Nationaal Park

Vanuit Mērsrags rijden we via Riga naar Raiskums, een gehucht vlakbij Cesis (195 km). De camping Apalkalns (zie foto bovenaan) is zó mooi en er is veel te doen in de omgeving, dus we blijven hier zelfs vijf dagen staan. We gaan o.a. naar het middeleeuwse kasteel in Cesis, Ligatne en het nationaal park Gauja. Bij Ligatne bezoeken we het dierenpark en een bijzondere geheime bunker (binnenkort meer hierover!) We gaan ook nog een dagje naar het Riga City festival.

Apelkalns omgeving
Fietsen bij camping Apalkalns

Weer naar het zuiden: Litouwen

Raiskums het voorlopig het meest noordelijke punt van onze reis, we zakken weer af naar Litouwen. Dit is meteen de langste reisdag, met zo’n 250km. In Šiauliai gaan we naar de beroemde kruisheuvel, die is echt indrukwekkend en bizar groot. We staan hier één nachtje op camping Kurtuvena, met een geweldig uitzicht.

Daarna gaan we naar Rudiskes, vlakbij Vilnius (250 km). Op de beroemde camping De Harmonie van een Nederlander staan we drie nachten. We bezoekende Hanzestad Vilnius, en halen daarna opa op van het vliegveld. Samen met opa gaan we nog een dagje naar het kasteel in Trakai. Voor mij is dit het eindpunt van de rondreis, ik vlieg met onze kleine meid van Vilnius naar Eindhoven. Opa en Martijn rijden samen de auto met vouwwagen in vijf dagen van Litouwen via Polen naar huis (1500 km).

Camping Kurtuvenai
Trakai
Trakai
Vliegveld Vilnius

Wordt vervolgd…

De reis zit erop, en het was geweldig. Maar we zouden graag nóg meer van deze regio willen zien! De meeste toeristen die we op de campings ontmoet hebben reizen met een camper verder naar het noorden. Tallinn en de noordkust van Estland schijnen ook heel mooi te zijn. Deze rondreis wordt dus vervolgd, in 2014 reizen we weer met de ferry en bezoeken we Letland en Estland. Binnenkort volgt het verslag van deze rondreis.

Wellicht ook interessant
Showing 2 comments
 • Bob Schaap
  Beantwoorden

  Leuk verhaal! Ik houd er ook niet van om Nederlanders tegen te komen als ik op vakantie ben. Toch er voor gekozen om een camping van een Nederlander op te zoeken?

  • Jessika
   Beantwoorden

   Bedankt voor je reactie. Hoeveel fatsoenlijke campings denk je dat er in het oosten van Litouwen zitten Bob? 😉 We hadden niet veel te kiezen. En met slechts drie andere kampeerders die minstens 50 meter verder stonden hadden we er geen last van.

Reageren?