april 18, 201906 - 28 97 55 84info@jessistravelservice.nl

Midzomernacht vieren in Riga

Home / Midzomernacht vieren in Riga
Terug naar het nieuwsoverzicht
Evenementen
Wij komen al zes jaar regelmatig in Riga, maar waren er nog nooit eind juni tijdens Jāņi, de midzomernacht. Dit jaar boekten we speciaal vliegtickets om voor het eerst Jāņi mee te kunnen maken. Het is dan namelijk groot feest in Letland. Zo belangrijk als Kerstmis is in Nederland, zo is Jāņi voor de Letten het grootste en belangrijkste feest van het jaar. In de avond en nacht van 23 op 24 juni wordt de korte nacht en langste dag gevierd.

Huh, de 23e pas? Ja, in veel Scandinavische landen wordt midzomernacht op 21 juni al gevierd, maar in Letland houden ze de oude Romeinse kalender aan. 23 en 24 juni zijn nationale feestdagen in Letland. En omdat 23 juni dit jaar op een dinsdag valt, is maandag 22 juni ook een verplichte vrije dag. Alle kantoren zijn dan drie dagen gesloten.

Hoe wordt Jāņi gevierd?

De feesten op 23 juni (de Līgo dag) en 24 juni (de Jāņi dag) vieren de Letten vooral op het platteland. Hele families komen daar bij elkaar bij een open veld, buitenhuis of camping. In de stad Riga zal het dan erg rustig zijn.

Volgens de traditie moet de kortste nacht van het jaar gevierd worden door de hele nacht op te blijven, bij het licht van het kampvuur. Men gelooft zelfs dat mensen die al gaan slapen vóór zonsopkomst op Jāņi de hele zomer slaperig zullen zijn. Dat belooft nog wat, onze peuter gaat ook mee en die wordt niet vrolijk van een hele nacht opblijven.Voor sommigen is het vieren van Jāņi een oude heidense traditie, voor anderen is het een manier om de ziel en het lichaam te reinigen met zang, of gewoon een mooie gelegenheid om te dansen, eten, drinken en vrolijk te zijn.

Tijdens de lange nacht vermaakt men zich met het zingen van Jāņi liederen en typisch Līgo eten: bier en kaas met karwijzaad. Vrouwen en meisjes dragen een bloemenkrans op hun hoofd, en mannen een krans van eikenbladeren. De huizen en deuren worden versierd met takken, en veel mensen gaan gekleed in traditionele klederdracht.

Meer info: www.latvia.travel

Midzomernacht Letland

Pre-Jāņi feesten in Riga en omgeving

Op vrijdag 19 juni wordt op het Domplein in Riga de traditionele Līgo midzomer markt gehouden. Op deze grote boerenmarkt kunnen de inwoners hun inkopen doen voor de feesten. Er zijn o.a. bloemen, gerookt vlees en vis en traditionele Jāņi kaas te koop. Op de markt zijn ook optredens met volksdans en zang. Een mooie plek om in de stemming te komen!

Locatie: Doma Laukums, Riga

Op zondag 21 juni 2015 wordt Summer Solstice (de zonnewende) alvast gevierd bij het kasteel en museum van Turaida, een uurtje rijden buiten Riga. Dit is een voorproefje op de grote feesten een paar dagen later. Vanaf 19.00 uur is er feest met kampvuren, veel zang en dans en bloemenkransen, tot de zon de volgende ochtend opkomt.

Turaida kasteel  –  www.turaida-muzejs.lv 

In het Etnografisch Openluchtmuseum net buiten Riga wordt op 20 en 21 juni ’s avonds ook een groot pre-Jāņi feest gehouden. Dit museum is sowieso een aanrader om te bezoeken als je in Riga bent.

Openluchtmuseumwww.brivdabasmuzejs.lv

Jani markt
Jani markt op het Domplein

Jāņi vieren in de stad

Ben je tijdens Jāņi in Riga en heb je geen kennissen op het platteland, dan kun je ook feesten in de stad. De grote autoweg langs de Daugava rivier (de 11 Novembra krastmala) is dan autovrij. Er zijn veel standjes met bier en kaas, en er zijn optredens met zang en dans op een groot podium. In het Dzegužkalns Park, aan de andere kant van de rivier, zijn ook grote Jāņi festiviteiten met kampvuren en optredens.

Programma Dzegužkalns Park: http://www.liveriga.com/en/4086-ligo-celebrations-in-dzeguzkalns-2015

Buiten de stad

In het leuke stadje Kuldiga wordt tijdens Jāņi een ‘naked run’ gehouden over de oude stenen brug, de Ventas Rumba. Dit komt voort uit een oude Jāņi traditie om naakt door het ochtenddauw te lopen, omdat dat een jaar van schoonheid en kracht zou geven. De run vindt plaats om 03.00 uur ’s ochtends op de 24e.

Ventas Rumba
Ventas Rumba in Kuldiga