april 18, 201906 - 28 97 55 84info@jessistravelservice.nl

KGB Hoofdkwartier in Riga open voor publiek

Home / KGB Hoofdkwartier in Riga open voor publiek
Terug naar het nieuwsoverzicht
Riga, Tips

Het voormalige hoofdkantoor van de KGB in de Letse hoofdstad Riga opent de deuren voor het publiek. Vanaf 30 april kunt u het immense gebouw bezoeken en zien hoe de inlichtingendienst van de Sovjet-Unie decennialang de bevolking van Letland in de gaten hield en terroriseerde.

Het hoofdkwartier van de KGB is te bezoeken omdat Riga in 2014 Culturele Hoofdstad van Europa is. De tentoonstelling over de wandaden van de KGB is te zien tot 30 oktober.

De KGB betrok het massieve gebouw op de hoek van Brivibas Street en Stabu Street in juni 1940, vlak nadat de Sovjet-Unie Letland bezette. Inwoners van Riga noemden het ‘het gebouw op de hoek’, bang als ze waren om het woord KGB in de mond te nemen.

In het gebouw bevonden zich 44 gevangeniscellen. In een cel met 6 bedden zaten soms wel 36 (politieke) gevangenen. In de kelder vonden martelingen en executies plaats. De KGB bleef in het gebouw tot 1991, toen Letland onafhankelijk werd. Opmerkelijk genoeg hield de Letse inlichtingendienst er daarna jarenlang kantoor. Pas in 2008 kwam het gebouw leeg te staan.