april 18, 201906 - 28 97 55 84info@jessistravelservice.nl

18 november: de verjaardag van Letland

Home / 18 november – de verjaardag van Letland
Terug naar het nieuwsoverzicht
Evenementen, Riga
Vandaag, op 18 november 2015, viert Letland haar belangrijkste nationale feestdag: de verjaardag van de Republiek Letland, ook wel Independence Day genoemd. Op 18 november 1918, al weer 97 jaar geleden, werd de onafhankelijkheid uitgeroepen van Letland. De onafhankelijkheid is voor de Letten ontzettend belangrijk. Niet zo raar natuurlijk na tientallen jaren van bezetting door de Sovjetrepubliek en Duitsland. Elk jaar wordt 18 november daarom groots gevierd als de ‘verjaardag van Letland’. Op deze nationale feestdag zijn in het hele land festiviteiten en alle overheidsgebouwen zijn gesloten.

In Riga wordt Independence Day of 18.Novembris zoals de Letten zeggen, gevierd met een kranslegging bij het vrijheidsmonument, een grote militaire parade, vuurwerk en optredens. Ook begint op 18 november het grote lichtfeest ‘Staro Riga’.

Letse vlag

Een beetje geschiedenis

Om te begrijpen waarom 18 november zo’n belangrijke dag is voor de Letten moet je de geschiedenis van het land kennen. Letland heeft helaas een lange historie van bezettingen en oorlogen, die tot 1991 aanhielden.

Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog, op 11 november 1918, tekenden de Duitsers en de geallieerden een wapenstilstand, die het einde van de oorlog betekende. Letland valt daarna officieel onder de Britse invloedszone, hoewel de Duitse troepen nog steeds in het land aanwezig zijn. Een week later, op 18 november, roept een groep vooraanstaande nationalisten voor het eerst de onafhankelijke staat Letland uit. Er worden een regering en een wetgevend orgaan, de Volksraad, opgericht. De onafhankelijkheid is helaas van korte duur, want op 1 december valt het Rode leger Letland al weer binnen. Daarna volgt de Onafhankelijkheidoorlog, een twee jaar durende strijd in de regio tussen het Rode leger en de Duitse, Estse en Letse troepen. Op 11 november 1919 behaalt het Letse leger een grote overwinning, en verslaat het Westrussische bevrijdingsleger. Dit wordt jaarlijks herdacht door het branden van vele lichtjes op ‘Lāčpleša Day’ als eerbetoon aan de gevallen soldaten.

De Letse Onafhankelijkheidsoorlog eindigde in augustus 1920, toen de Vrede van Riga werd getekend en Letland door Sovjet-Rusland als een onafhankelijke staat werd erkend.

Tussen 1918 en 1940 heette het land officieel de Republiek Letland, daarna begon de ellende weer. In juni 1940 werd Letland weer bezet door de Sovjet-Unie, en als onderdeel van het Sovjetrijk ingelijfd. In de terreurjaren die volgden werden duizenden Letten naar strafkampen Siberië gedeporteerd.

In het indrukwekkende Bezettingsmuseum in Riga kun je veel foto’s bekijken van vijftig jaar bezetting van Letland: de eerste Sovjet bezetting (1940-1941), de Duitse bezetting (1941-1944/45) en de tweede Sovjet bezetting (1945-1991). Je vindt daar onder andere indrukwekkende beelden over de vele tienduizenden Letten en Letse Joden in de concentratiekampen en werkkampen in Siberië.

4 mei 1990: wederom onafhankelijk

Eind jaren ’80 werd onder Gorbatsjov langzaam een proces in gang gezet dat uiteindelijk tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie zou leiden. Op 4 mei 1990 verklaarde Letland zichzelf weer zelfstandig. Dit wordt jaarlijks op 4 mei gevierd met een nationale feestdag ‘Herstel van de Onafhankelijkheid’. Pas in september 1991 werd dit door de Sovjet-Unie erkend.