april 18, 201906 - 28 97 55 84info@jessistravelservice.nl

Narva, een bijzondere uithoek van Europa

Home / Reisblog / Narva, een bijzondere uithoek van Europa
Door
In Reisblog
De meeste toeristen die een rondje Baltische Staten doen bezoeken in Estland alleen Tallinn en Tartu. Enkelen reizen door naar St.Petersburg in Rusland, en overnachten dan vlak voor de grens in Narva, helemaal rechtsboven in Estland. Voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis is deze uithoek van Noord-Oost Europa echter de moeite waard om enkele dagen door te brengen. En zelfs zonaanbidders kunnen zich hier vermaken op prachtige stranden. In augustus 2014 bezochten we enkele bezienswaardigheden in deze bijzondere uithoek.

Museum onder de grond

Als we richting Narva rijden vallen de vreemde zwarte heuvels in het landschap al snel op. Het blijken afvalbergen te zijn van de schalieolie industrie. De bodem in Estland is een belangrijke bron van schalie, een steensoort waar olie uit gewonnen kan worden. De schalieolie is voor de Esten een belangrijke bron van energie en maakt het land minder afhankelijk van Russisch gas. De milieuvervuiling die de winning van schalieolie met zich meebrengt maakt het echter omstreden.

Mijnmuseum
We gaan naar het Kohtla Mining Park-Museum om iets te leren over de geschiedenis en ontwikkeling van de schalieoliemijnen. De Kohtla mijn was operationeel van 1937 tot 2001, en werd daarna ingericht als museum. Gehuld in warme mijnwerkersjassen en met gele helmen op gaan we de trappen af. Acht meter onder de grond krijgen we een rondleiding door de mijnschachten en zien we welke machines er vroeger voor de winning van het schaliegesteente gebruikt werden. Onze gids spreekt alleen Russisch, maar gelukkig is er een Engelstalig audiosysteem. Alle technieken, van dynamiet tot indrukwekkende graafmachines worden gedemonstreerd. Dit geeft soms een oorverdovend lawaai, onze peuter vindt het niet altijd leuk. Aan het eind van de rondleiding door het mijnencomplex mogen we een stukje in het krappe treintje rijden dat de mijnwerkers vroeger naar hun werkplekken bracht.

Meer info, routebeschrijving en openingstijden: www.kaevanduspark.ee

Kuremäe nonnenklooster

Na het bezoek aan de mijn rijden we naar het Russisch-Orthodoxe nonnenklooster Kuremäe, dat bovenop een heuvel ligt. Het klooster is opgericht in 1891, en nog steeds wonen en werken hier zo’n 90 nonnen. Middenin het ommuurde complex staat een prachtige kathedraal, en er zijn nog vijf andere kerken. De kleurrijke tuinen worden omringd door vele wachttorens, poorten en houten bijgebouwen. Onze peuter rent heerlijk rond tussen de rozenstruiken in de tuin. Het Kuremäe klooster is de grootste toeristische attractie in deze regio. Er komen vooral veel Russisch-Orthodoxe bezoekers, die ook de naastgelegen waterput en begraafplaats bezoeken.

Nonnenklosster Estland

Narva: kastelen op de grens met Rusland

De volgende dag rijden we naar Narva, de 3e stad van Estland. Dit is een belangrijke stad in het volledig Russische Noord-Oosten van Estland met een rijk verleden. Ooit was het een belangrijke havenstad met een prachtig barok centrum. De gelijknamige rivier Narva die langs de stad stroomt vormt de grens met Rusland. Aan beide kanten van de rivier ligt een groot kasteel. De Hermansburcht aan de Estse kant is in de 13e eeuw gebouwd door de Denen, en aan de Russische kant ligt het Ivangorod fort uit de 15e eeuw. Tussen beide kastelen ligt de Vriendschapsbrug, en midden op de brug is de grensovergang. We lopen rondom het kasteel en maken veel foto’s van de forten en de brug. Binnenin de Hermansburcht is een museum, maar het is weer erg warm vandaag dus we besluiten de bezienswaardigheden in Narva over te slaan en gaan naar het strand.

Narva - Estland

Brede zandstranden

Een kwartiertje rijden van het kasteel ligt de badplaats Narva Joesuu. Grote hotels en houten villa’s uit de hoogtijdagen van de Sovjet-Unie staan in het naaldbos langs het brede witte zandstrand. Het bijzondere is dat hier geen strandtenten of strandstoelen te vinden zijn. Westerse toeristen zijn vaak verbaasd waarom er aan de prachtige stranden van de Baltische landen nauwelijks horeca te vinden is. Dat is niet vreemd als je weet dat het tot de onafhankelijkheid in 1991 voor de inwoners verboden was om op het stand te komen. Daar kon je immers vluchten naar Finland of Zweden, dus was het strand met hekken afgezet. Het strandtoerisme begint zich pas sinds een jaar of tien langzaam te ontwikkelen en is nog lang niet zo commercieel als wij gewend zijn. Wij genieten in ieder geval een middag van een warme zee en een superschoon strand. Het is wel een gek idee om in het uiterste noordoostelijke puntje van het Europese vasteland op het strand te liggen, op zo’n 400 meter van de grens met Rusland.

Narva Joesuu
Wellicht ook interessant

Reageren?