april 18, 201906 - 28 97 55 84info@jessistravelservice.nl

Fotoblog: Lahemaa Nationaal Park

Home / Reisblog / Fotoblog: Lahemaa Nationaal Park
Door
In Reisblog
Dennenbossen, hoogveenmoerassen, slaperige vissersdorpjes, landgoederen en een kustlijn vol grote zwerfkeien en zandstranden: dat is Lahemaa Nationaal Park. Het ligt slechts 40 km ten oosten van Tallinn en is het oudste en grootste nationaal park van Estland. In de zomer van 2014 hebben wij een paar dagen doorgebracht in het nationaal park, ook wel ‘het land van de baaien’ genoemd. We laten je de mooiste plekjes zien in deze fotoblog.

Zwerfkeien op Käsmu

De grillige kustlijn van Lahemaa ligt bezaaid met grote zwerfkeien, die hier na de laatste ijstijd zijn achtergebleven. De grootste exemplaren hebben een omtrek van meer dan 30 meter. Het voormalig vissersdorpje Käsmu ligt middenin het grootste zwerfkeienveld van Estland. Voor de noordkust ligt het beboste Duivelseiland. Als de zee rustig is kun je er via de stapstenen met droge voeten naar toe lopen. Onze peuter had echter een loopstaking dus bleef het voor ons bij fietsen.

Zwerfkeien Kasmu
Duivelseiland bij Käsmu
Op het gelijknamige schiereiland Käsmu lopen verschillende wandel- en fietsroutes langs de zwerfkeien. We fietsen hier 23 km door het naaldbos en pauzeerden op één van de vele prachtige verlaten zandstranden. Op de foto de grootste zwerfkei van Käsmu, de Matskivi, met een omtrek van 24,7 meter.
Matskivi zwerfkei
Matskivi zwerfkei
Zandstrand op Käsmu
Baai op Käsmu

Võsu

Võsu is een kleine badplaats in middenin het Lahemaa Nationaal Park. Het is één van de oudste zomerresorts in het noorden, gesticht in de 19e eeuw. In die tijd was het een favoriete vakantiebestemming van de rijke inwoners van Tallinn, St.Petersburg en Moskou. Uit deze tijd stammen nog enkele mooie houten villa’s. Võsu heeft een drie kilometer lang zandstrand, met een langzaam aflopende zandbodem en warm zeewater. Onze camping ligt net buiten het dorp. Het kleine rustige zandstrand, omgeven door rietkragen, is een heerlijk plekje om ’s avonds nog even te spelen.

Võsu strand
Võsu campingstrand

Viru bog

Een kwartiertje rijden van Võsu ligt één van de mooiste plekjes van het park: de Viru bog. Dit is een bijzonder moerasveengebied met diepe meren met pikzwart water. De veelbezochte Nature Trail is een wandeling van 3,5 kilometer door het naaldbos en over houten vlonderpaden naar een uitkijktoren in het moerasgebied.

Bos bij Viru Bog
Naaldbos bij de Viru Bog
Viru bog

Altja

Aan de rand van het voormalige vissersdorpje Altja uit de 15e eeuw liggen vijf gerestaureerde nettenweverijen. Een fotogeniek plekje! Het is weer een erg warme dag dus we slaan de Altja Nature and Culture Trail wandeling van 3 km over. We kijken nog wel even bij de hangbrug en natuurlijk moeten we even op de beroemde houten dorpsschommel.

Altja weverijen
Altja Estland
Hangbrug Altja
Schommel Altja

Beverwandeling

Net buiten Altja ligt het gehucht Oandu, waar verschillende wandelroutes starten. De 4,7 kilometer lange Forest Nature Trail gaat dwars door het oerbos. Wij lopen de beverroute van één kilometer langs de rivieroever en zien beverdammen, burchten en omgeknaagde bomen.

Beverdam bij Oandu

Landgoederen

Je verwacht het bijna niet in een nationaal park vol bossen en zandstranden, maar in dit gebied hebben ooit honderden barokke landgoederen gestaan. Een paar zijn er gerestaureerd en nu als musea of hotel te bezoeken. Landgoed Palmse is de bekendste. Wij bezochten het landgoed Sagadi uit 1750. Bij het hotel zit een sjiek restaurant, dat we gezien onze wandeloutfit toch maar overgeslagen hebben.

Landgoed Sagadi
Wellicht ook interessant

Reageren?