april 18, 201906 - 28 97 55 84info@jessistravelservice.nl

5x doen in winters Riga

Home / Reisblog / 5x doen in winters Riga
Door
In Reisblog

Heb je zin in een winterse stedentrip, maar wil je een keer iets anders dan Londen of Parijs? Vlieg dan eens naar Riga! De mooie hoofdstad van Letland is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt om in de winter naar toe te gaan. Maar Letland staat niet voor niks in op nummer 5 van Lonely Planets’ Best in Travel bestemmingen voor 2016. In twee uurtjes vlieg je naar deze leuke low budget bestemming waar je prima in kerstsferen kunt komen op de kleine knusse kerstmarkten. Ik was er de afgelopen drie jaar in december en geef je mijn winterse tips voor een paar leuke dagen in én buiten de stad.

Kerstmarkt op het Domplein

Kerstmarkt op het Domplein

1. Kerstmarkten

Net als elke grote stad in Europa heeft ook Riga in de winter kerstmarkten, maar ze zijn een heel stuk rustiger dan in Duitsland. Je kunt zelfs ná kerstmis nog nagenieten, want de kerstmarkten staan er tot en met 8 januari, wanneer het Russisch Orthodox kerstmis gevierd wordt. De grootste kerstmarkten voor toeristen staan in het hart van Old Town, op het Domplein en Livu Laukums (plein). Hier kun je heerlijk rustig tussen de kraampjes door wandelen, een Gluhwein of Hot Balsam drinken en luisteren naar optredens van schoolkinderen. En wist je dat zelfs de kerstman op het Domplein woont? Hij heeft er een eigen huisje waar je binnen kan komen om een praatje of foto te maken. Er zijn ook kerstmarkten in het Esplanāde park bij de Russisch Orthodoxe kathedraal en in de wijk Kalnciema. Meer over de kerstmarkten in Riga lees je binnenkort in een aparte blog hierover.

kerstman Riga

De kerstman in zijn huisje op het Domplein

2. Spektakel bij het ijshockey

Het staat al vijf jaar op mijn bucketlist en over een paar weken gaat het echt gebeuren: een ijshockeywedstrijd meemaken in Riga! Martijn was er al vaker en vertelde dat het net zo’n spektakel is als een basketbalwedstrijd in Amerika. Compleet met muziek, vuurwerk en cheerleaders. Dinamo Riga speelt in de internationale ijshockeycompetitie Kontinental Hockey League, waar zeven landen in uitkomen. De thuiswedstrijden worden gespeeld in het Arena Riga stadion. Kaartjes voor de wedstrijden kun je hier kopen.

Dinamo Riga ijshockey

Een ijshockeywedstrijd van Dinamo Riga

3. De ‘Christmas Tree Trail’

Volgens de verhalen komt de traditie van het versieren van een kerstboom uit Riga. In 1510 plaatste het Broederschap van de Zwarthoofden (Blackheads), een gilde voor ongetrouwde kooplieden, een grote versierde dennenboom op het centrale marktplein, waar nu het Stadhuisplein is. Om het 500-jarig bestaan van de versierde kerstboom te vieren werd zes jaar geleden voor het eerst een wandeling uitgezet langs kunstzinnige kerstbomen in de stad. Dit jaar is de Christmas Tree Trail van 4 december t/m 10 januari 2015. Wat begon met vijftig bomen is inmiddels een prachtig project geworden met meer dan tachtig verlichte kerstbomen, ontworpen door studenten van de Letse kunstacademie en creatieve professionals in de stad. De kerstbomen staan in het oude centrum van Riga en in de stadsparken erom heen. Bij de VVV is een gratis kaart met een wandeling langs alle bomen verkrijgbaar. Meer info staat op de website van het project.

kerstbomen Riga

4. Bobsleeën in Sigulda

Wil je na al die kerstmarkten en kerstbomen even heel wat anders? Ga dan naar Sigulda, een kleine stad in het Nationaal Park Gauja op zo’n 90 km van Riga. In de beboste heuvels ligt de supersnelle Olympische bobsleebaan. De baan is 1200 meter lang, heeft 16 bochten en de maximale snelheid die je in de bob kan halen is 110 km/uur. Samen met een professionele sporter die je door de bochten leidt kan je de enorme G-kracht voelen die ontstaat. Bij diverse bureau’s kun je een excursie naar de bobsleebaan boeken.

Vlakbij de bobsleebaan ligt ook de enige skipiste van Letland, en even verderop staat het Turaida kasteelmuseum. Hier heb je een prachtig uitzicht over de bossen en de Gauja rivier.

bobslee Sigulda

Voor de echte waaghalzen: de bobsleebaan in Sigulda

Naar het museum of winkelen

Is het toch te koud buiten om te wandelen? Bezoek dan één van de mooie musea in de stad. Het Bezettingsmuseum is een must als je iets meer van het land en de geschiedenis wil begrijpen. Het kleine Art Nouveau museum is ook helemaal in kerstsferen en leuk om een uurtje te bekijken als je van architectuur houdt. Indrukwekkend is ook het KGB-hoofdkwartier dat sinds vorig jaar geopend is voor bezoekers. Check van tevoren wel goed de tijden van de rondleidingen, want zonder gids verdwaal je hier echt. De liefhebbers van chocolade kunnen hun hart ophalen in het Laima museum.
Na het museumbezoek kun je je ook nog vermaken in één van de grote overdekte shopping malls in de stad. Hier vindt je alle bekende internationale merken. Galleria Riga en Galerija Centrs liggen in het oude centrum. De nog grotere malls zoals Riga Plaza, Spice, Domina en Alfa zijn goed met het openbaar vervoer te bereiken.
Galerija Centrs

Galerija Centrs in kerstsferen

Praktische informatie

  • Met WizzAir vlieg je voor minder dan €50,00 retour naar Riga als je op tijd boekt. De Letse maatschappij AirBaltic is iets duurder, een retourtje kost ongeveer €200,- als je in een ticketsale boekt.
  • Vanaf het vliegveld ben je in een kwartiertje met de taxi in Old Town voor ongeveer €12,00. Bus lijn 22 brengt je ook voordelig naar de stad. De rit duurt een half uurtje en kost €1,15.
  • Het centrum van Riga is klein en gemakkelijk te voet te verkennen. Je hebt voor de bezienswaardigheden in het centrum geen openbaar vervoer nodig.
  • Een Airbnb appartement voor twee personen in Old Town boek je vanaf €35,00. Een kamer in het fijne 3* hotel Konventa Seta, gelegen middenin Old Town, kost ongeveer €50,00 in december.

Kkkkoud?

Is het niet veel te koud om in de winter naar Riga te gaan? Nee joh, ik ben een enorme koukleum en heb al drie winters in Riga overleefd. Ja, het is koud, maar dat is het in Nederland in december toch ook? In Riga is het meestal enkele graden kouder dan in Nederland, maar het is geen Siberië. Met een goede winterjas en warme schoenen is het er prima te doen. Alleen bij een sterke oostelijke stroming kan er ijskoude lucht uit Rusland aangevoerd worden die zorgt voor diepvriestemperaturen in Letland. Hou van tevoren de weersvoorspellingen in de gaten en neem indien nodig thermokleding en een warme muts mee.

markt Riga

Koud? Dan koop je gewoon een warme muts op de markt

Wellicht ook interessant

Reageren?